مطالب عمومی سری اول

با غذاهای خوشمزه بوشهری آشنا شویم [قسمت دوم]

بوشهر یکی از استانای جنوبی فعال کشور در میدون غذاهای خوشمزه  است. در بخش اول معرفی غذاهای خوشمزه دیار نخلای بلند و دریای خروشان و گنبدهای نمکی، با تعدادی از طعام خوشمزه مردمون خونگرم این سرزمین همیشه داغ آشنا شدیم. در گزارش امروز سرویس گردشگری ما، ۵ غذای دیگه این منطقه دیدنی و تاریخی ایران معرفی می شه که شما رو به جشنواره ای خوشمزه از غذاهای معروف جنوبی می بره. در این گفتار شما رو با روش پخت قیمه بوشهری، دوقوس ماهی، شکرپلو و دال عدس آشنا می کنیم که با بخشی از سبک زندگی و فرهنگ اقوام ایران زمین آشنا میشین.

قیمه بوشهری

قیمه واسه ایرانیا و هم گردشگران خارجی ایران، غذای خوشمزه ایه و طرفداران زیادی داره.
اما قیمه بوشهریا بر خلاف اسمش با قیمه‌های معمولی فرق زیادی داره.
کلی این فرق مربوط به له کردن گوشت می‌شه، البته مزه‌ی اونم تا حدودی فرق می‌کنه. در بوشهر این غذا رو بیشتر همراه با شکرپلو که یکی دیگه از غذاهای سنتی استانه، سرو می‌کنن. موارد لازم قیمه بوشهری یعنی :‌

  • لپه ۵۰۰ گرم

 

  •  گوشت ۲۵۰ گرم

 

 

    •  سیب زمینی ۱ عدد

 

  •  پیاز ۱ عدد بزرگ

  •  زیره ۲ قاشق چای خوری

 

 

  •  لیمو عمانی مقداری

 

  •  رب گوجه ۲ قاشق عذاخوری

 

 

  •  ادویه به اندازه لازم

 

روش درست کردن قیمه بوشهری به این صورته که باید اول پیاز رو سرخ کرد و بعد زرد چوبه اضافه کرد.
بهتره که گوشت رو با پیاز مخلوط کرده و سرخ کنین. البته بعضی از بانوان بوشهری، گوشت قیمه رو با لپه میجوشونن. حال لپه رو جداگونه بپزید تا نفاخی اون گرفته شه و وقتی که گوشت و پیاز رو تفت دادین، مقداری به اندازه نیم لیوان آب به اون اضافه کنین و بعد سیب زمینی رو هم به اون اضافه کنین. وقتی همه اینا پخته شد، با به کار گیری گوشت کوب، خوب کوبیده کرده و وقتی همه مواد رو کوبیدین دوباره همه رو روی اجاق  قرارداده و در این مرحله، رب گوجه و یه لیوان آّب و زیره کوبیده شده رو به قیمه اضافه می‌کنین. در آخر هم کمی لیمو عمانی می‌ریزید و از طعم اون لذت ببرین.

دوقوس ماهی بوشهریا

مثل قلیقه ماهی که در استان خوزستان طرفداران زیادی داره، دوقوس هم در استان بوشهر مخاطبان بسیاری داره.
یکی دیگه از غذاهای سنتی استان بوشهر و بندر دیلم دوقوس ماهیه. دیلمی‌ها این غذا رو با ماهی حلوای سفید (در زبون محلی زبیدی) که یکی از بهترین ماهیا جنوبیه، درست می‌کنن اما می‌توان اونو با فیله ماهی شیر یا ماهی‌های بدون استخون طبخ کنین. توضیح اینکه زبیدی به معنی برتره و به دلیل کیفیت و قیمت بالای این ماهی، اینجور نامی به اون داده‌ان. با در نظر گرفتن ذائقه‌ی جنوبی‌ها، دوقوس ماهی طعمی بسیار تند داره.

 

مواد نیاز به توضیح زیره:‌

 

  • ماهی متوسط: ۱ عدد

  • رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذا خوری

 

  •  نمک و ادویه و زعفران: به اندازه کافی

 

 

  •  سیر: ۵-۶ حبه

 

  •   پیاز متوسط: ۱ عدد

 

 

  •  فلفل قرمز: ۱ قاشق غذاخوری

 

 

روش درست کردن به این جوره که ماهی مورد نظر  خود رو پس از شستن، تیکه کرده و نمک پاش کنین و اونو سرخ کنین. بعد سیره ها رو بکوبید و با پیاز رنده شده نفت بدین تا رنگ طلایی پیدا کنین. حال رب گوجه فرنگی رو تو یه لیوان آب‌ حل کرده و به اون اضافه می‌کنیم. وقتی به جوش‌ اومد، نمک و فلفل و ادویه رو به اون اضافه کرده و می‌گذاریم بجوشه، در آخر به اون زعفران اضافه‌کرده و روی ماهی سرخ شده می‌ریزیم.

 

شکر پلو

 

از اسمش مشخصه. شکرپلو یکی از غذاهاییه که در بوشهر و بعضی از شهرهای جنوبی به همراه قیمه‌ی بوشهری در مجالس و مهمونی‌ها و عزاداری‌ها سرو می‌شه. طعم شیرین این غذا ممکنه با هر سلیقه‌ای موافق نباشه اما در کنار قیمه‌ی بوشهری که طعمی ترش و شور داره، ترکیبی مناسب رو می‌سازه. شکرپلو رو می‌توان همون شیرین‌پلوی بقیه شهرهای ایران نامید اما با فرق‌هایی که اونو جدا می‌کنه. هم اینکه رنگ زرد و زیبای این پلو که به وجود اومده به وسیله وجود زعفران در ترکیبات اون هستش، ظاهر زیبایی به سفره‌ی کدبانوهای ایرونی می‌دهد. مواد لازمش هم برنج ۲ پیمانه، شکر ۱ پیمانه، گلاب ۱ فنجون و زعفرانه.

روش درست کردن شکر پلو بوشهریا به این جوره که برنج رو جوش می دیم ولی کم به اندازه ایی که برنج سفید جوش بیاد آبکش می‌کنیم. برنج رو که آبکش کردیم. گلاب جدا جوش می دیم و با زعفران مخلوط می‌کنیم و اونو دم می دیم. وقتی زعفران و گلاب آماده شد با شکر اونو مخلوط می کنیم و اونو می ریزیم داخل برنج و خوب با هم مخلوط می‌کنیم و می‌گذاریم دم بکشه.

 

دال عدس بوشهری

 

دال عدس هم از اسمش مشخصه. به یاد عدس پلو می افتیم! توجه کنین که عدس پر از بتاکاروتن (پیش‌ساز ویتامین آ) است، از این رو مصرف این منبع غنی غذایی واسه تقویت سیستم ایمنی بدن و قوه‌ی بینایی فواید بسیاری داره.
علاوه بر این مصرف دال عدس واسه تقویت سلول‌های مغزی و حافظه و واسه افراد کم‌خون (به دلیل وجود آهن) خوبه. این نوع عدس در فرهنگ غذایی مردم جنوب ایران جایگاه خاصی داره.
اگه روزی به بوشهر سفر کردین و مهمون مردم محلی شدید، شاید یکی از غذاهایی که واسه پذیرایی از شما سر سفره حاضر میشه، دال عدسه.

 

مواد لازم واسه دال عدس بوشهریا به این شرحه:

 

 

    • عدس‌ قرمز: یک‌ و نیم‌پیمانه

 

  •  سیر کوبیده‌: ۳ حبه‌

 

    •  پیاز خردشده‌: ۱ عدد بزرگ‌

 

  •   سیب‌زمینی‌: ۲ عدد متوسط

 

    •  رب‌ گوجه‌ فرنگی‌: ۲ قاشق‌ غذاخوری‌

 

    •  روغن‌، نمک‌، فلفل‌ و زرد چوبه‌: به‌ اندازه‌ لازم‌

  •   تمرهندی‌: ۱ پیمانه‌‌
روش درست کردن به این صورته که:

 

  • اول عدس رو خوب پاک کرده و خیس کنین.

 

  • بعد از ۱۰ دقیقه، عدس  رو با سیب زمینی  خرد شده به همراه ۲  لیوان آب می پزیم.
  • بعد تمرهندی‌ رو هم خیس‌ کرده‌ و کنار می‌گذاریم‌.
  • در این مرحله، پیاز رو سرخ کرده و سیر کوبیده شده به اون اضافه می کنیم.
  • وقتی‌ که‌ بوی‌ سیر بلند شد، به‌ مقدار لازم‌ رب‌ گوجه‌ فرنگی‌ و هم اینکه‌ نمک‌ و فلفل‌ و زرد چوبه‌ رو به‌ مواد می‌افزاییم‌.
  • حال، تمرهندی‌ رو از صافی‌ رد کرده‌ و به‌ باقی‌ مواد اضافه‌ می‌کنیم‌.

به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین که اندازه‌ این‌ مواد به‌ تعداد نفرات‌ مصرف‌ کننده‌ بستگی‌ داره.
در مرحله‌ آخر این‌ مواد رو به‌ عدس‌ و سیب‌زمینی‌ که‌ در اول پخته‌ بودیم‌، اضافه‌ کنیم‌. پس‌ از اینکه‌ غذا جوش‌خورد و آب‌ اون‌ گرفته‌ شد، غذای‌ ما آماده‌میشه.

 

مجبوس

 

مجبوس یا مکبوس یه غذای عربیه که از مخلوط پلو با ادویه‌های جور واجور به همراه مرغ درست می‌شه. این غذا از محبوبیت بسیار زیادی درجنوب استان بوشهر برخورداره. مواد لازم یعنی:

ماهی تن : ۵۰۰ گرم

 

  •   برنج : ۱ کیلوگرم

 

  •  پیاز متوسط : ۳ عدد
  •  سیر : ۴ حبه
  •  گوجه فرنگی : ۳عدد

 

  •  رب گوجه فرنگی : ۳ قاشق غذاخوری

 

  •  روغن : ۲ قاشق غذاخوری
  •  سبزیجات معطر : ۲۵۰ گرم ( گشنیز – شنبلیله – شید )
  •  زردچوبه ، فلفل مشکی ، دارچین ، نمک : به اندازه لازم

روش درست کردن به این صورته که یاز رو نگینی خرد و تفت می دیم. سیر و سبزیجات رو به همراه زردچوبه اضافه کرده و رب گوجه فرنگی رو به همراه گوجه فرنگی رنده شده اضافه میکنین. بعد گوشت ماهی رو به مواد اضافه و آب رو اضافه کرده شعله رو زیاد کنین تا به جوش آید وقتی به جوش اومد برنج رو اضافه و ۱۵ دقیقه صبر کنین تا برنج مغز پخت شه اجازه بدین غذا دم بکشه.

همراه گرامی! اگه شمام علاوه بر ۱۰ غذای لذیذی که از مردمون با صفا بوشهر در بخش اول و دوم معرفی کردیم، غذا دیگه سراغ دارین، به همراه رسپی در اختیار ما بذارین و اطلاعات رو از راه کانالای ما در شبکه های اجتماعی بفرستین.

مطلب دیگر :   چرا باید از مصرف سفیده تخم مرغ به تنهایی پرهیز شود؟